Φθινόπωρο στην Αμοργό

Η Αμοργός είναι ένα νησί με άγρια, απότομα βουνά να ξεχωρίζουν στην ανατολική άκρη των Κυκλάδων και το νησί όπου γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο».

Το μεγαλύτερο μέρος της ακτής του νησιού της Αμοργού είναι απότομο, αλλά μαλακώνουν οι γραμμές του όταν πάμε προς την δυτική κεντρική μεριά του, κοντά στα Κατάπολα. Το φθινόπωρο, αντίθετα με τον Αύγουστο, είναι μια ήσυχη περίοδος και η περίοδος που οι κάτοικοι της Αμοργού ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες και την παραγωγή κρασιού και ρακή.  Η Αμοργός είναι γνωστή για το ρακόμελο, ένα ποτό που γίνεται από ρακή και μέλι και την ψημένη ρακή που γίνεται με ρακή, μέλι και βότανα. Το πατάτατο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού με αρνί και πατάτες.
Η Αμοργός είναι ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό νησί των Κυκλάδων που συνδυάζει το άγριο και ορεινό τοπίο της με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και την φιλοξενία των κατοίκων. Στην Αμοργό υπάρχουν ξενοδοχεία, δωμάτια  και διαμερίσματα για όλους τους τύπους ταξιδιωτών.
Η εμπειρία είναι μοναδική πλησιάζοντας με το πλοίο την Αμοργό. Παρόλο που η σύνδεση με το νησί έχει γίνει πιο συχνή απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, η Αμοργός παραμένει στη ζώνη της άγονης γραμμής. Σήμερα έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Νάξο και 2 – 3 φορές την εβδομάδα από και προς το λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα. Η Αμοργός έχει δύο λιμάνια: την Αιγιάλη και τα Κατάπολα. (Προσοχή δεν πάνε όλα τα πλοία πάντα και στα δύο λιμάνια).
Η Αμοργός είναι ένα μικρό ορεινό νησί με μικρές πεδιάδες. Η μορφολογία του εδάφους της την χωρίζει σε τρία μέρη. Στην βορινή πλευρά όπου βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, στο κεντρικό μέρος της Αμοργού όπου βρίσκεται η Χώρα και το λιμάνι Κατάπολα και στην νότιο δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η Κάτω Μεριά. Η Αμοργός έχει μέγεθος 121 τετρ. χιλιομέτρων και έχει 112 χλμ. μήκος ακτογραμμής και οι μόνιμοι κάτοικοί της είναι περίπου 1850. Το υψηλότερο βουνό της είναι ο Κρίκελος (823 μ.) στα βόρειο-ανατολικά του νησιού. Η ακτή στην ανατολική πλευρά της Αμοργού είναι απότομη και σκληρή. Το κλίμα είναι ξηρό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια κυρίως λόγω των μελτεμιών του Αιγαίου.

Το γνωστότερο αξιοθέατο της Αμοργού είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, 3 χλμ. ανατολικά της Χώρας, χτισμένο σε ένα κενό μέσα στο βράχο του Προφήτη Ηλία κοιτάζοντας την θάλασσα. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

Η καλύτερη εποχή στην Αμοργό είναι η άνοιξη. Πριν το Πάσχα οι κάτοικοι ασπρίζουν τα σπίτια τους και τους δρόμους και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του επιταφίου στα παραδοσιακά δρομάκια του νησιού. Το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση γιορτάζεται με τις καμπάνες να χτυπούν δυνατά και με πολλά βεγγαλικά. Την Κυριακή του Πάσχα από το μοναστήρι γίνεται σε όλα τα χωριά η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Η λειτουργία το απόγευμα λέγεται «Λειτουργία της Αγάπη» και μετά το τέλος της οι κάτοικοι μαζεύονται στην αυλή της εκκλησίας για παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια.

Πηγή Kyklades News

Απάντηση