Ταξίδι στα Λέβιθα και την Κίναρο

H Αμοργός αποτελεί το κέντρο μιας πολυνησίας δεκατεσσάρων νησιών, τα επονομαζόμενα από τους παλαιούς ναυτικούς, Αμοργιανά νησιά.

Το 1852, ο περίφημος ελληνοδιδάσκαλος Κωνσταντινουπόλεως και Αμοργού Εμμανουήλ Ιωαννίδης, γράφει:

«Περί την Αμοργόν υπάρχουσι νήσοι τινές ιδιόκτητοι αυτής, διά κεκτημένου δικαιώματος και παναρχαίας αδιαφιλονεικήτου κατοχής, ήτοι n Άνυδρος, η Κραμβούσα, τα Αντικέρια, η Κέρος, η Σχοινούσα, η Ηράκλεια, τα δύο Κουφονήσια, η Νικουρία, αι Μάκαρες, η Τενούσα, η Κίναρος, η Λέβινθος, και τινες άλλαι μικραί εξ ων n Κίναρος και Λέβινθος υπάγονται εις το Οθωμανικόν Κράτος, κατά την οροθετικήν γραμμήν την διαγράψασαν τα νοτιοανατολικά της Ελλάδος όρια.»

Διοικητικά, τα δύο νησιά, η Κίναρος και η Λέβινθος, υπάγονται στον Δήμο Λέρου.

Ένα ταξίδι με φουσκωτό σκάφος στα απομονωμένα νησάκια Λέβιθα και Κίναρο, για το περιοδικό ThalassaRIB. To ThalassaMedia είναι το κανάλι των εκδόσεων Thalassa.
http://www.thalassamedia.gr

Λέβιθα: Στο μικρό νησάκι, που βρίσκεται κοντά στην Πάτμο διαμένουν 12 άτομα, τα οποία είναι συγγενείς. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο κ. Δημήτρης Καμπόσος και η μικρότερη σε ηλικία είναι η εγγονή του. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και το ψάρεμα. Η ζωή κυλά ήρεμα και φυσικά δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν για κανένα λόγο το νησί. Απέχει 8 ν.μ. από την Αμοργό και 6 ν.μ. από την Κίναρο. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτμο μία φορά την εβδομάδα. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι διατηρούν ορισμένα καταλύματα για τους φιλοξενούμενους.

Κίναρος: Ο κ. Μικές Κατσοτούρχης και η σύζυγός του Ειρήνη Θηραίου είναι οι μοναδικοί κάτοικοι της Κινάρου. Το ζευγάρι κατάφερε να κάνει εφικτή την διαμονή σ’ένα από τα πιο δυσπρόσιτα νησιά του Αρχιπελάγους, όπου οι υποδομές είναι ανύπαρκτες. Να σημειωθεί, ότι οι τελευταίοι κάτοικοι της Κινάρου εγκατέλειψαν το νησί το 1960.
O Μικές Κατσοτούρχης, απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 2013.

Καταστρέφεται η Λέβιθα. Θα εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ Παραδοσιακός φούρνος στην Αμοργό
Επόμενο άρθροΠετώντας πάνω από το Αιγαίο
Καὶ μὴ γελᾶς καὶ μὴν κλαῖς καὶ μὴ χαίρεσαι Μὴ σφίγγεις ἄδικα τὰ παπούτσια σου σὰ νὰ φυτεύεις πλατάνια Μὴ γίνεσαι ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΝ - Αμοργός - Νίκος Γκάτσος

3 ΣΧΟΛΙΑ

Απάντηση