Ο πύργος Αγίας Τριάδας (ή πύργος του Βασίλη)

Tην Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για τα θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού., κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου θα απονείμει τα βραβεία«2010/2011 European Union Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards» για τρεις υποδειγματικές αποκαταστάσεις μνημείων στην Ελλάδα.
Τα μνημεία τα οποία βραβεύονται είναι:
Το κτήριο Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Η τιμητική διάκριση αφορά στην αποκατάσταση των κτηρίων στο Λόφο των Νυμφών και τη δημιουργία του Μουσείου Γεωαστροφυσικής στο κτήριο Σίνα. Το κτήριο Σίνα κατασκευάσθηκε βάσει των σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, απέναντι από την Ακρόπολη σε κάτοψη σταυροειδή, προσανατολισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος. Τα εγκαίνια του Μουσείου Γεωαστροφυσικής και του Γεωαστροφυσικού Περιπάτου του Ε.Α.Α. έγιναν από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.  Κάρολο Παπούλια στις 4 Σεπτεμβρίου 2008. Στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής εκτίθενται σήμερα ιστορικά επιστημονικά όργανα και μεταξύ των εκθεμάτων συμπεριλαμβάνεται ο ιστορικός χάρτης της Σελήνης του Johann Friedrich Julius Schmidt, ο οποίος παρουσιάζει τη Σελήνη σε δίσκο διαμέτρου 1,8 μέτρων και περιλαμβάνει περί τους 33.000 σχηματισμούς στη σεληνιακή επιφάνεια.
Ο αρχαίος πύργος με τα παρακείμενα κτίσματα στην Αγία Τριάδα Αρκεσίνης Αμοργού για την αποκάλυψη,  την συντήρηση, την μερική  αναστήλωση και την ανάδειξή τους  από την καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού και τους συνεργάτες της. Βρίσκεται στην περιφέρεια της αρχαίας πόλεως της Αρκεσίνης, κοντά στον οικισμό «στο Χωριό», ανάμεσα σε εύφορους αγρούς. Χρονολογείται  στον ύστερο 4ο π.Χ. αι. Είναι το πληρέστερα διατηρημένο αρχαίο μνημείο της Αμοργού και ο καλύτερα σωζόμενος ορθογώνιος πύργος στις Κυκλάδες. Οι εργασίες άρχισαν το 1993 και αποκάλυψαν την αρχιτεκτονική διάρθρωση του εσωτερικού χώρου του μνημείου, πού , σύμφωνα με την επιγραφή στην θύρα, ήταν οχυρά ιδιωτική κατοικία του ΚΤΗΣΙΦΩΝΤΟΣ. Πάμπολλα χρηστικά αντικείμενα πιστοποιούν την συνεχή χρήση του μνημείου και του παρακειμένου κτιριακού συγκροτήματος από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους.
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης για την αναστήλωση του από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και τους συνεργάτες του. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης βρίσκεται 30 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Η πόλη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. και η περιοχή που καλύπτει έχει έκταση 290 εκταρίων περιβαλλόμενη από οχυρωματικό περίβολο μήκους 9.5 χιλιομέτρων. Οι ανασκαφές οι οποίες ξεκίνησαν το 1986 έφεραν στο φως το κεντρικό τμήμα της πόλης με όλα τα αρχιτεκτονικά συγκροτήματά του, περιλαμβάνοντας τα δημόσια κτήρια, τα ιερά, τα ταφικά μνημεία, τις αστικές επαύλεις, τις οχυρώσεις με τους πύργους και τις πύλες, το Στάδιο και το Γυμνάσιο, καθώς επίσης 17.000 αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων μαρμάρινων αγαλμάτων.
Και οι τρεις ως άνω προτάσεις υποβλήθηκαν στην EUROPA NOSTRA από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού μετά από ενδελεχή μελέτη και με τη συνεργασία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ
Η τελετή της απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 και ώρα 19:15 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επί του Λόφου των Νυμφών σε κοινή εκδήλωση με το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος για την απονομή του διεθνούς βραβείου “2010 WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award”.
Τα βραβεία του WMO για το 2010 θα απονεμηθούν στους Δόκτορες Peter Tunved (ITM/Stockholm University, Sweden), Danijel Belušić (University of Zagreb, Croatia) και Jan Kyselý (Institute of Atmospheric Physics AS CR, Czech Republic). Η απονομή θα γίνει από τoν εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Δρα Deon Terblanche, Διευθυντή του Τμήματος Atmospheric Research and Environment.Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,
το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, την Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η οποία εκπροσωπεί τη Europa Nostra στην Ελλάδα.
Περισσότερες Πληροφορίες Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τηλ. 210 – 34 90 102
Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος τηλ. 210 – 36 23 861
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού τηλ.: 210 – 32 25 245
Πηγές
Kykladesnews
Europanostra

Απάντηση