Ξεροτήγανα

Τα ξεροτήγανα είναι οι δίπλες ή κατιμάρια όπως λέγονται σε άλλα μέρη. Είναι γλυκό που φτιάχνεται γρήγορα από απλά υλικά και διατηρείται για αρκετές μέρες. Τα ξεροτήγανα στην Αμοργό είναι το γλυκό που φτιάχνουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αλλά τα προσφέρουν και στους γάμους και τα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
2 ποτήρια νερό
Μισό ποτήρι λάδι για ζύμη
1 κουταλάκι αλάτι
Αρκετό λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 φλιτζάνι μέλι
Λίγο λεμόνι

Για το πασπάλισμα
Κανέλα σκόνη
Καβουρδισμένο και σπασμένο σουσάμι

Εκτέλεση
Πριν αρχίσω το ζύμωμα του φύλλου για τα ξεροτήγανα, ετοιμάζω το υλικό για το πασπάλισμά τους. Καθαρίζω και πλένω το σουσάμι. Το καβουρδίζω λιγάκι με λάδι να σκουρύνει. Όταν κρυώσει το χτυπώ στο γουδί μέχρι να σπάσει χωρίς να γίνει πούδρα. Ανακατεύω το σπασμένο σουσάμι με τριμμένη κανέλα.
Οι αναλογίες των υλικών εδώ ποικίλλουν. Δύο χούφτες σουσάμι και ένα φακελάκι τριμμένη κανέλα αρκούν για αρκετά ξεροτήγανα. Όταν τελειώσω το ζύμωμα και πριν ανοίξω το φύλλο, ετοιμάζω και το σιρόπι. Μέσα σε μια χαμηλή κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα διαλύω και βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά να σιγοβράσει. Όταν το σιρόπι πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και το διατηρώ ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ζυμώνω το αλεύρι πρώτα με το λάδι και μετά με το νερό κατά τα γνωστά.
Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά τρυφερή. Ανοίγω το φύλλο και το κόβω σε ίσες οριζόντιες λουρίδες πλάτους περίπου 10-12 πόντους και μήκους περίπου 20-25 πόντους. Με την βοήθεια δύο πιρουνιών τυλίγω το φύλλο σε ρολό ή διπλώνω στην μέση σαν φιογκάκι.Καθώς ανοίγω το φύλλο και διαμορφώνω τα κομμάτια, αρχίζω και το τηγάνισμα για να μην ξεραθούν πολύ. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καίω πολύ λάδι και τηγανίζω τα ξεροτήγανα λίγα λίγα. Όταν ξανθύνουν, τα βγάζω από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Όταν στραγγίσουν και κρυώσουν τα πρώτα ξεροτήγανα, με την τρυπητή κουτάλα τα βουτάω με προσοχή, για να μην σπάσουν, στο σιρόπι που σιγοβράζει, έτσι ώστε να σκεπαστούν από όλες τις πλευρές. Μόλις πάρουν το σιρόπι, τα στραγγίζω και πάλι στο σουρωτήρι. Τα βάζω σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζω με το μείγμα από κανέλα και το καβουρδισμένο και σπασμένο σουσάμι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψημένη Ρακή
Αμοργιανό Πατατάτο
Ξιδάτο

Απάντηση