Νεκρή η νεαρή φώκια στην Αμοργό

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ
Δελτίου Τύπου 14-6-2011

Στα τέλη Απριλίου έκανε την εμφάνισή της, στο λιμάνι της Αιγιάλης στην Αμοργό, μια μεσογειακή φώκια. Το νεαρό ζώο είχε αρκετά φιλική προς τους ανθρώπους συμπεριφορά και γρήγορα κέρδισε τις καρδιές των κατοίκων.

Όλο αυτό το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του νησιού, τα λιμεναρχεία και ο Δήμος ήρθαν σε επαφή με τη MΟm, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο μία συνεχή επικοινωνία και πληροφόρηση, σχετικά με τις εμφανίσεις και τη συμπεριφορά του ζώου στην περιοχή.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου ειδοποιηθήκαμε από το Αμοργός Diving Center ότι το ζώο βρέθηκε νεκρό. Παρόλο που η αυξημένη κίνηση λόγω τριημέρου, μας εμπόδισε να ταξιδέψουμε οι ίδιοι μέχρι την Αμοργό, η ανταπόκριση και η οργάνωση των κατοίκων ήταν άμεση, ώστε να μας στείλουν το ζώο στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει νεκροψία και να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου. Το Σάββατο 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η νεκροψία από την Ομάδα Διάσωσης της MOm στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διαπιστώθηκαν τα εξής:

Επρόκειτο για ένα νεαρό αρσενικό ζώο, 6-7 μηνών περίπου, σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση. Το ζώο έφερε τραύμα στην πλάτη από αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο διέσχιζε τα πλευρά για να καταλήξει στη θωρακική κοιλότητα, τραυματίζοντας έτσι τον πνεύμονα. Οι ιστολογικές αναλύσεις θα μας δώσουν στοιχεία για το αν το ζώο πέθανε τελικά από ασφυξία ή εσωτερική αιμορραγία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο θάνατος προήλθε από το τραύμα που έφερε το ζώο και το οποίο έγινε εσκεμμένα και από κοντινή απόσταση.

Στην Αμοργό η συμβολή όλων ήταν πολύ σημαντική και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους του νησιού και ιδιαιτέρως τον Δημήτρη Συνοδινό από το Αμοργός Diving Center, που όλο αυτό το διάστημα μας ενημέρωνε για την παρουσία του ζώου στην Αιγιάλη, τον λιμενικό Γιώργο Ευαγγέλου από τον λιμενικό σταθμό Αιγιάλης, ο οποίος φρόντισε για τη συντήρηση του ζώου και τον Νικήτα Ρούσσο, Δήμαρχο Αμοργού, που μετέφερε ο ίδιος το ζώο, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο καράβι και τέλος το πλήρωμα του Blue Star Paros για τη συμβολή τους στη μεταφορά του ζώου στην Αθήνα.

Η μεσογειακή φώκια, το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, προστατεύεται επίσημα από τον νόμο, και η MOm θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη σωτηρία και την επιβίωσή της, με όλα τα νόμιμα αλλά και νομικά μέσα που διαθέτει.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με την αφορμή του τραγικού αυτού γεγονότος στα νερά της Αιγιάλης – γιατί έτρωγε τα χταπόδια του γιαλού- πρέπει να σημειωθεί και η απίστευτα βίαιη και δολοφονική συμπεριφορά δηλητηριασμού των ζώων των αυλών, στα τρία χωριά της Αιγιάλης. Εχουν δολοφονηθεί φρικτά σκυλιά φύλακες και φίλοι ανθρώπων για χρόνια, έχει επίσης θανατωθεί απίστευτος πληθυσμός γατιών που κατοικούσαν χρόνια στα χτήματα του Ορμου. Παλιά θυμάμαι με τι χαρά περιμένανε όλοι στην οικογένειά μου να κατεβούμε με την Αμαρυλίδα- το χάσκυ μου- τη Μάγια και τη Φρουφρού – τις γάτες μου για να περάσουμε το καλοκαίρι μας στην Αιγιάλη. Τώρα φοβάμαι και μόνο να το σκεφτώ να τα πάρω μαζί μου— Μένουν στο μπαλκόνι του σπιτιού να τα φροντίζουν οι φίλοι μου όταν εγώ κατεβαίνω στο νησί..Τι κρίμα αλήθεια, λιγοστοί απάνθρωποι να αλλάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα ολων μας..

Απάντηση