Μαγική Βραδιά στην Αμοργό με Νίκο Γκάτσο

Στη μαγευτική Αμοργό ανέβασε τη μουσικοποιητική της παράσταση – αφιέρωμα «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – 20 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΓΟΣ» η ομώνυμη ομάδα του Π.Σ. Άνω Σύρου, καλεσμένη από το Δήμο Αμοργού και το Ναυτικό – Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αμοργού.

Η παράσταση δόθηκε στον προαύλιο χώρο του παλαιοχριστιανικού Ναού της Παναγίας Καταπολιανής, ο οποίος κατακλείστηκε από πλήθος κόσμου, για ν’ ακούσει για πρώτη φορά από στήθους από το Μπάμπη Κουλούρα το υπερρεαλιστικό ποιητικό αριστούργημα του Νίκου Γκάτσου «Η Αμοργός», το μοναδικό ποίημα που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος το 1943 και διαπνέεται από αντίσταση, απόγνωση και διαμαρτυρία εναντίον των Γερμανών κατακτητών, αλλά περιέχει και στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση της Πελοποννήσου.

Να σημειώσουμε ότι το ποίημα «Αμοργός» γράφτηκε χωρίς ποτέ ο ποιητής να έχει επισκεφθεί την Αμοργό, χωρίς ν’ αναφέρεται στο ποίημα το νησί, αλλά μόνο ως ηχητικό στοιχείο που μας παραπέμπει στον πολιτισμό και στο φως του Αιγαίου.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν 20 τραγούδια σε στίχους Γκάτσου, έγιναν προβολές για τη ζωή και το έργο του, ενώ οι αφηγήσεις διευκόλυναν στην κατανόηση της υπερρεαλιστικής γραφής. Το κλείσιμο της παράστασης το ακολούθησε το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών.

Η συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα από τον Π.Σ. Άνω Σύρου και την ομάδα «Νίκος Γκάτσος» ο υπέροχος Έλληνας – Αμοργιανός ομογενής μας της Νέας Υόρκης ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, μέγας ευεργέτης του Πατριαρχικού Θρόνου και του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό και ο οποίος φιλοξένησε στη Νέα Υόρκη τον Π.Σ. Άνω Σύρου στο περσινό του ταξίδι σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη. Η ομάδα «Νίκος Γκάτσος» προσκλήθηκε να παίξει στην προπαραμονή της Αγ. Παρασκευής στην Αμοργό, αλλά και να δώσει άλλη μια παράσταση το καλοκαίρι του 2013.

Στην παράσταση της ομάδας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος της Αμοργού κ. Νικήτας Ρούσσος, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρηματίας κ. Σταμάτης Μαύρος, ο οποίος φιλοξένησε την ομάδα στο ξενοδοχείο του και ο οποίος εκθειάστηκε για την προσφορά του προς τον Π.Σ. Άνω Σύρου, ο Αντιδήμαρχος Αμοργού κ. Σταμάτης Σίμος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμοργού κ. Κωστής Κωβαίος και τα μέλη τους Δ.Σ., ο βραβευμένος με το πρώτο βραβείο ποίησης από την Ακαδημία Αθηνών Αμοργιανός ποιητής κ. Αντώνης Φωστιέρης, ο τ. Διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών κ. Θεολογίτης, ο τιμηθείς ομογενής κ. Νίκος Γαβαλάς και όλη η οικογένειά του και πλήθος Αμοργιανών και επισκεπτών του νησιού.

Έπαιξαν οι μουσικοί Νίκος Ρούσσος, Νίκος Απέργης, Αντώνης Κονσολάκης, Εβελίνα Χαρκοφτάκη, Βαγγέλης Αραγιάννης, Αποστόλης Μάρης και Μάκης Πρίντεζης. Τραγούδησαν: η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, ο Αντώνης Κονσολάκης, ο Μπάμπης Κουλούρας και ο Απόστολος Μάρης. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Αντ. Κονσολάκης, ενώ τα κείμενα της παράστασης ήταν του ιστορικού Μάνου Τελώνη. Απήγγειλε από στήθους την Αμοργό ο Μπάμπης Κουλούρας. Στην αφήγηση ήταν η Νικολέττα Ρούσσου – Κουλούρα.

Την ομάδα συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Αλμπανόπουλος και η ταμίας του Συλλόγου κ. Αννίτα Μαραγκού, η οποία δώρισε στο Δήμο και στον τιμηθέντα δύο τόμους από το έργο του πατέρα της, συγγραφέα λαογράφου Μιχάλη Στεφάνου.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στη Σύρο το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Αυγούστου

Για τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση με την οποία υποδέχτηκαν την παράσταση στην Αμοργό, είναι εύγλωττη η επιστολή της καθηγήτριας Θεολόγου κ. Λίας Μωραϊτάκη:

«ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ»

Σάββατο βράδυ 21 Ιουλίου στην αυλή της Παναγιάς της Καταπολιανής στην Αμοργό, άκουσα ένα αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, από την ομάδα «Νίκος Γκάτσος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.
Έχω ακούσει πολλά αφιερώματα σε ποιητές μας και πάντα η δύναμη του λόγου ωφελεί το ακροατήριο. Τούτη όμως η παρουσίαση, που τόσο αρμονικά συνδύαζε την ποίηση με το τραγούδι, είχε κάτι το ξεχωριστό. Οι νότες με τις λέξεις, ο ποιητής και οι συνθέτες, ο λόγος και οι εκφραστές του, κάναν τα μάτια μας να δακρύζουν και τα χείλη μας να σιγοτραγουδούν αγαπημένα τραγούδια. Στην αυλή της παλαιοχριστιανικής εκκλησούλας, κοινωνούσαμε Ελλάδα και νοιώθαμε δυνατοί! Αγιαζόμαστε με το μεγαλείο των Ελλήνων, που σαν θυμίαμα ανέβαινε στο καμπαναριό και γεννούσαμε την ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο!

Αυτός ο τόπος άντεξε πολλά κι οι άνθρωποί του και μες τις δυσκολίες μεγαλούργησαν. Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο! Όλοι εκείνοι που έγραψαν, που συνέθεσαν, που ερμήνευσαν, που εμπνεύστηκαν, που απέδωσαν, που εργάστηκαν, που μετέφεραν στις καρδιές μας την συγκίνηση ήταν Έλληνες! Είναι Έλληνες! Ο Έλληνας που δημιουργεί, που μεγαλουργεί, που σκύβει στις πηγές του κι αναβαπτίζεται, που από τις στάχτες του αναγεννιέται ξανά.

Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, όσο υπάρχουν Έλληνες, μ’ αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο στην καρδιά, με το ανυπότακτο δημιουργικό πνεύμα, με τη βαθιά, απέραντη αγάπη στην πατρίδα.

Για όλα αυτά, που τόσο αυθόρμητα ένοιωσα συγχαίρω και ευχαριστώ τους χαρισματικούς ανθρώπους της ομάδας «Νίκος Γκάτσος» και τους εύχομαι να συνεχίσουνε το πολύτιμο έργο τους, μεταφέροντας τη δύναμη του Ελληνικού λόγου και της μουσικής στις καρδιές των Ελλήνων. Ως αντίδωρο της προσφοράς τους, αφιερώνω στην ομάδα «Νίκος Γκάτσος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, τους παρακάτω στίχους:

«Στους αληθινούς Έλληνες»

Κάθε φορά που η Ελλάδα πληγωμένη,
Στο χώμα γέρνει κι απ’ τα πάθη της πονά,
Τότε απ’ τα σπλάχνα της, γεννιούνται αντρειωμένοι
Και η Ελλάδα, ανασταίνεται ξανά.

Είναι αυτοί, που στων προγόνων μας τις ρίζες,
Σκύβουν και πίνουν, το αθάνατο νερό,
Της ιστορίας ζωντανεύοντας τις μνήμες,
Μες’ απ’ το πνεύμα των Ελλήνων το ιερό!

Είναι εκείνοι, που με ΦΩΣ έχουν γεμίσει
Κι εδώ στη γη, μας δείχνουν ουρανούς.
Όσοι έχουν την Ελλάδα αγαπήσει
Είναι αυτοί, που μας κρατάνε ζωντανούς!

Αμοργός 22 Ιουλίου 2012
Λία Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου
Θεολόγος – Φιλόλογος

Πηγή cyclades24.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση