Λαϊκή Μουσική – Παραδοσιακοί Χοροί Αμοργού

Οι Αμοργιανοί παρά τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής στο απομακρυσμένο και βραχώδες νησί τους δεν χάνουν ευκαιρία να γιορτάσουν ή να στήσουν ένα αυτοσχέδιο γλέντι συνθέτοντας μάλιστα και τις δικές τους μαντινάδες. Τα ντόπια τραγούδια αρκετές φορές αναφέρονται στην ιστορία, τα τοπωνύμια και τους χώρους λατρείας του νησιού, όπως είναι η Χοζοβιώτισσα. Η Παναγία εξάλλου μνημονεύεται κι επικαλείται όχι μόνο στα τραγούδια, αλλά σε κάθε περίσταση, από τους νησιώτες.

Αμοργιανό μου ΠέρασμαΚαρπός πολύχρονης έρευνας με ζήλο και γνώση, το C.D. Πέρασμα στην Αμοργό έρχεται να αποτυπώσει για πρώτη φορά στη δισκογραφία το ρεπερτόριο του νησιού, αποκαλύπτοντας ένα υλικό πλούσιο και εκφραστικό. Οι σκοποί, οι χοροί και τα τραγούδια του δίσκου μας κάνουν κοινωνούς του παλαιού αλλά ζωντανού νησιώτικου-κυκλαδίτικου μουσικού ύφους που στις μέρες μας τείνει ναξεχαστεί. Ο Νίκος Οικονομίδης, κορυφαίος λαϊκός βιολάτορας και ζηλωτής της γνήσιας νησιώτικης μουσικής παράδοσης, ερεύνησε, κατέγραψε και ερμήνευσε το υλικό με σεβασμό και δεξιοτεχνία.

Πολύ εύστοχα σημειώνει στο ένθετο του δίσκου ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας «….Δίκαια θα μπορούσαμε να χαραχτηρίσουμε αυτόν το δίσκο…. Χειροποίητο, φτιαγμένο με υλικά καθαρά και καλοδιαλεγμένα, καρπό γνώσης , σεβασμού και συνειδητής προσπάθειας, από ανθρώπους που στο τραγούδι -καταναλωτικό προϊόν, αντιτάσσουν το τραγούδι-ταυτότητα!»

Η έκδοση του δίσκου έγινε με την χορηγία του Συλλόγου πολιτισμού και τέχνης «Σημωνίδης» Αμοργού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακός Γάμος στην Αμοργό
Επόμενο άρθροΜαρκιανή Αμοργού
Καὶ μὴ γελᾶς καὶ μὴν κλαῖς καὶ μὴ χαίρεσαι Μὴ σφίγγεις ἄδικα τὰ παπούτσια σου σὰ νὰ φυτεύεις πλατάνια Μὴ γίνεσαι ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΝ - Αμοργός - Νίκος Γκάτσος

Απάντηση