Ζωντάνεψαν 20 Μνημεία στην Αμοργό

Είκοσι παραδοσιακά κτίσματα, μνημεία του νερού, στέρνες, πηγάδια, κρήνες, ξαναζωντάνεψε στην Αμοργό, σε Αιγιάλη, Κατάπολα, Χώρα και Κάτω Μεριά, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η αποκατάσταση θα συντελέσει στην ανάδειξή τους ως κομματιού της ιστορίας και μνήμης μιας παλαιότερης κατοίκησης στο νησί, αλλά και ως τμημάτων ενός συνόλου πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και (οικοτουριστικών) διαδρομών με θέμα το νερό. Η αποκατάσταση ανήκει στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας του λαϊκού πολιτισμού και του αγροτικού παραδοσιακού τοπίου του νησιού, προτάσσοντας τη συνύπαρξη των πολιτισμικών και περιβαλλοντικών αξιών.

«Οι παραδοσιακές κατασκευές υδροληψίας και υδροσυλλογής χρονολογούνται στο νησί από τον προηγούμενο αιώνα, αν και σε μερικές περιπτώσεις είναι προγενέστερες», μας λέει η υπεύθυνη του προγράμματος Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, αρχιτέκτονας, υπ. διδάκτωρ ΑΠΘ.

«Η επιλογή τους βασίστηκε στα εξής κριτήρια: να αποτελούν δημόσια ιδιοκτησία, να είναι ως επί το πλείστον σε χρήση και προσβάσιμα από μονοπάτι, να χρήζουν άμεσης αποκατάστασης και να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο νησί, ώστε να εκπροσωπούνται διαφορετικές τυπολογίες.

Επιπλέον, η επιλογή 20 μνημείων από όλη την έκταση του νησιού, καθώς και η επιλογή διαφορετικών τοπικών συνεργείων για κάθε μέρος του νησιού, είχε αποτέλεσμα να ενημερωθεί έμμεσα και να ευαισθητοποιηθεί κατά το δυνατόν το νησί στο σύνολό του, σχετικά με το έργο».

Κεντρικό κομμάτι των δράσεων ευαισθητοποίησης αποτελεί η εθνογραφική μελέτη με τίτλο «Μνημεία, πρακτικές και διαδρομές του νερού», η οποία εντάχθηκε στη δράση «Διαδρομές νερού» για να δώσει μια πολιτισμική και κοινωνική ερμηνεία των μνημείων και του έργου, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Λειτούργησε γύρω από δύο άξονες: αφ’ ενός την καταγραφή εθνογραφικού υλικού για την παραδοσιακή χρήση του νερού μέσω της επιτόπιας έρευνας και των συνεντεύξεων με κατοίκους και αφ’ ετέρου την επαφή και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την προώθηση της δράσης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ένα ντοκυμαντέρ από την Έφη Λατσούδη

Διαδρομές νερού στην Αμοργό / Έφη Λατσούδη

Το νερό λιγοστεύει αλλά κι εμείς χάσαμε τα εργαλεία για να το διαφυλάξουμε. Το άνοιγμα μιας βρύσης, μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες, μας απομάκρυνε από τους παραδοσιακούς τρόπους διαχείρισής του. Στην Αμοργό, μέσα από τα μάτια όσων θυμούνται, ανακαλύψαμε στέρνες, γηστέρνες, πηγάδια και βρύσες, φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, αλλά πάντα με την ίδια φροντίδα. Και μαζί μ’ αυτά, τις ιστορίες που κυλούν σαν το νερό για τη σχέση της καθημερινής ζωής με το πολύτιμο αγαθό και την αρχαιότατη παράδοση των ραβδοσκόπων και της υδρομαντείας. Αφορμή για το ντοκιμαντέρ υπήρξε η δράση αναστύλωσης και ανάδειξης μνημείων νερού στην Αμοργό που συντόνισε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σκηνοθεσία: Έφη Λατσούδη
Σενάριο: Έφη Λατσούδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έλενα Μαργαριτίδη
Μοντάζ: Απόστολος Μακαρατζής
Ήχος: Έλενα Μαργαριτίδη, Βασίλης Μπούκης
Μουσική: Γιάννης Δαμαλής
Παραγωγός: Έφη Λατσούδη, Απόστολος Μακαρατζής
Τύπος: HD Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 22′
Έτος Παραγωγής: 2010
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Έφη Λατσούδη, Απόστολος Μακαρατζής T. 22510 21434 elat@aegean.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜεθυσμένα Αμοργιανά
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία τα YPERIA 2011
"Μνήμες του χθες, του σήμερα, του πάντα, που οριοθετούν και κατευθύνουν την πορεία μου. Που παγώνουν ή που ζεσταίνουν.Που διδάσκουν."

Απάντηση