Επίσκεψη στην Αμοργό για τα Ιπποειδή

Για μια ακόμη φορά, η ομάδα ιπποειδών της Animal Action, που την αποτελούσαν η κτηνίατρος Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου και ο πεταλωτής Γιάννης Μπραστιανός, βρέθηκαν στην πανέμορφη Αμοργό. Οι ντόπιοι περίμεναν με ανυπομονησία την επίσκεψη που έγινε στις 26 και 27 Ιουνίου, αφού μετά από τόσα χρόνια επισκέψεων θεωρούν τα μέλη της ομάδας φίλους και συνεργάτες.  Συνολικά η ομάδα ταξίδεψε σε όλο  το νησί και είδε 53 ιπποειδή.

Η ομάδα στρώθηκε κατευθείαν στη δουλειά, ξεκινώντας από τα γραφικά χωριά Βρούτσι, Καμάρι και Αρκεσίνη που βρίσκονται στην κάτω μεριά του νησιού, και κατάφεραν να τελειώσουν τους συνήθεις ελέγχους το ίδιο πρωινό, αφού δυστυχώς σ’ αυτά τα χωριά έχουν απομείνει λίγα γαϊδουράκια. Πολλή περισσότερη δουλειά είχαν το απόγευμα στη χώρα του νησιού, ένα μέρος που ο πεταλωτής μας γνωρίζει καλά και οι σχέσεις με τους κατοίκους είναι ακόμη στενότερες και δε θα ήταν υπερβολή ν’ αναφερθεί πως η ομάδα εξέτασε σχεδόν όλα τα ιπποειδή της Χώρας.

O Γιάννης φρόντισε με προσοχή τα άκρα των τετράποδων φίλων του, κάνοντας τους απαραίτητους εξονυχισμούς. Στα οδοντιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν περιλαμβάνονται τέσσερα άγκιστρα, που λιμαρίστηκαν ή κόπηκαν, δύο  εξαγωγές, αλλά και ένα μωρουδιακό δόντι που εμπόδιζε το μόνιμο δόντι να ανατείλει, και που μέχρι την επίσκεψη της ομάδας προκαλούσε στο γαϊδουράκι έντονη δυσφορία και δυσκολία στη μάσηση.

Μεταξύ των κτηνιατρικών προβλημάτων ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η περίπτωση της Λεμονιάς, μιας γαϊδουρίτσας που λόγω αγάνων στη γλώσσα δεν μπορούσε να φάει, και που παρόλο που ο ιδιοκτήτης την έβλεπε να υποφέρει και υπέφερε κι αυτός μαζί της, όπως ήταν φυσικό του ήταν αδύνατο να εντοπίσει το πρόβλημα, μέχρι που του το υπέδειξε η κτηνιάτρός μας. Φυσικά προσεκτικά αφαιρέθηκαν όλα τα άγανα, καθαρίστηκαν οι πληγές και η Λεμονιά έτρεξε κατευθείαν στο φαγητό της.

Επίσης, εξετάστηκε μια οστεοαρθρίτιδα του καρπού και μία φλεγμονή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες στους ιδιοκτήτες των ζώων για την περαιτέρω φροντίδα τους.
Η δεύτερη μέρα αφιερώθηκε στα μουλάρια και γαϊδουράκια που κατοικούν στα χωριά Λογγάρια, Θολάρια και Κατάπολα, και ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς αρκετά από τα ζώα ήταν φρεσκοφερμένα στο νησί από τη γειτονική Νάξο, δεν τα είχε ξαναεξετάσει η ομάδα της Animal Action, και γι’ αυτό το λόγο είχαν ανάγκη μεγαλύτερης φροντίδας. Συνολικά έγιναν εξαγωγές σε τέσσερα δόντια, αντιμετωπίστηκαν οκτώ άγκιστρα και κάποιες οδοντικές ράμπες, ενώ ένα μεγάλο δόντι χρειάστηκε να κοπεί. Και ο πεταλωτής είχε πολλή δουλειά, καθώς φρόντισε τρεις ενδονυχίτιδες και εντυπωσιακά πολλές περιπτώσεις ανισορροπίας των οπλών.

Τα πιο σοβαρά κτηνιατρικά προβλήματα αφορούσαν μια πληγή στην πρόσθια επιφάνεια του ταρσού, μια αρθρίτιδα της άρθρωσης του κυνήποδα, μια αρθρίτιδα του ταρσού και μία τενοντίτιδα . Το ηλιοβασίλεμα βρήκε την ομάδα να ελέγχει την κατάσταση των φιλοξενούμενων ζώων στο καταφύγιο της Animal Zone International  των Καταπόλων, το οποίο και θέλει να ευχαριστήσει, καθώς στήριξε την επίσκεψη στο νησί, όχι μόνο διευκολύνοντας τη διαμονή και μετακίνηση των μελών της ομάδας, αλλά το κυριότερο, ενημερώνοντας τους ντόπιους, μέσω της Λίτσας Πάσσαρη, ώστε να μπορέσουν όλοι να επωφεληθούν της επίσκεψης της Animal Action στο νησί.

Να ευχαριστήσουμε επίσης και τον Παναγιώτη Ψυχογιό για την προσφορά των δωματίων. Να ευχαριστήσουμε τέλος το Donkey Sanctuary για την χορηγία της επίσκεψης. Ακόμη μια φορά, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επίσκεψη, μιας και πολλά ζώα βοηθηθήκαν ειδικά μάλιστα σε ένα μέρος τόσο φιλόξενο.

AnimalAction

Απάντηση