Εγκαίνια Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού

Εκ της Ι. Μ. Θήρας Αμοργού και Νήσων

Με εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν εχθές στη Χώρα της Αμοργού απο τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄ τα Εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ».

Μετά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Μετόχι του «Φωτοδότη» της Ι. Μ. Χοζοβιωτίσσης, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Εγκαινίων στη κεντρική πλατεία (Λόζα) της Χώρας, παρουσία των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Θωμά Συνοδινού τ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στενού συνεργάτου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αμοργού κ. Γεωργίου Θεολογίτη,  Ιερέων της Νήσου αλλά και απο την Αθήνα, του Δημάρχου κ. Νικήτα Ρούσσου, των λοιπών επισήμων καθώς και πλήθους κόσμου.

Στην Τελετή παρευρέθησαν ακόμη οι κυρίες Λίνα Μενδώνη, Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Ευγενία Γερούση, Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Χαλκιά, Δευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, Αικατερίνη Δελαπόρτα, Διευθύντρια Β΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μίνα Καρδάση, Τμηματάρχης Β΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μαρία Κουτσούμπου, Αρχαιολόγος ΚΑ΄ Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων και Λίλα Μαραγκού, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Καθώς και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κύριοι Χρήστος Καθάρειος και Ιωάννης Ζερβάκης, το οποίο ανέλαβε την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου -προσφορά του Γεωργικού Συνεταιρισμού Αμοργού- για τη μακροχρόνια χρήση του, όπως επίσης και τις δαπάνες του εξοπλισμού του.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ αντιφωνόντας μετά την προσφώνηση του επιχωρίου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου Θήρας κ. Επιφανίου εξήρε την προσωπικότητα του Μεγάλου -όπως χαρακτηριστικά είπε- Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, μνημόνευσε την αγάπη που έτρεφε για το νησί της Αμοργού αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς που είχε αναπτύξει τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του με τους κατοίκους της, καθώς επίσης επήνεσε την περισσή αγάπη και τον σεβασμό όλων εκείνων οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία ως ελάχιστο αντίδωρο πρός τον Μακαριστό Χριστόδουλο να αποφασίσουν και να ορίσουν ότι το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αμοργού πρέπει να φέρει τ’ όνομα Του. Επιπλέον, τόνισε ότι, καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου έπαιξε η υπερβολική αγάπη του π. Θωμά Συνοδινού για τον τόπο του, αλλά  και η επί σειρά ετών αφοσιωμένη διακονία του κοντά στον Αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο Μακαριώτατος τέλος προσέφερε Αρχιερατικό Σάκκο εκ της προσωπικής του συλλογής, των μακαριστών Πατριαρχών Αλεξανδρείας Φωτίου και Παρθενίου δια να κοσμεί το νέο Μουσείο.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο αποτελείται απο 2 ορόφους.

Στο πρώτο όροφο έχουμε αναφορά στους Παλαιοχριστιανικούς και Βυζαντινούς Χρόνους και εκτίθενται Ιερά Σκεύη, ενώ στο δεύτερο εκτίθενται Ιερές Εικόνες, Ιερά Άμφια, Παλαίτυπα Βιβλία καθώς και Ιερά Άμφια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Η εξαιρετική αναπαλαίωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε απο τη μηχανικό κα Αποστολία Νασιοπούλου, η δέ εκτέλεσις του Μουσειογραφικού σχεδιασμού απο του κυρίους Ηλία Παπαγεωργίου, Παντελή Φελέρη και Φανούριο Μωραίτη, της Εταιρείας REST+ART.

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού καί Νήσων, διά του Σεβ. Μητροπολίτου αυτής κ. Επιφανίου, ως ελάχιστο ανταπόδωμα της όλης προσπάθειας και προσφοράς του άξιου τέκνου αυτής, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινού, επέδωκε εις αυτόν το Ανώτατο Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι, τον Χρυσόν Σταυρόν.

Απάντηση