Διατήρηση της παραδοσιακής ναυπηγικής και ναυτικής τέχνης

Ο «Πρωτέας» της εποχής μας με τη σφραγίδα ενός Αμοργιανού ναυπηγού είναι ένας Σύλλογος για τη διάδοση και διατήρηση της παραδοσιακής ναυπηγικής και ναυτικής τέχνης και κληρονομιάς. Στόχος του είναι εκτός των άλλων η ανάπτυξη ναυπηγημάτων και των τεχνών της θάλασσας-παραδόσεων ως πολιτιστικού προϊόντος και η χρησιμοποίηση του ως τέτοιο, για την πολιτιστική αναβάθμιση του κοινωνικού συνόλου και της δυναμικής προβολής του Ελληνικού Τουρισμού, μέσα από την Ελληνική Ναυτική Παράδοση στον ευρύτερο διεθνή χώρο.

«Επιδιώκουμε την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας για την μελέτη και παρακολούθηση κατασκευής νεόκτιστων παραδοσιακών ναυπηγημάτων και για την προώθηση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου» σημειώνει ο ναυπηγός Νίκος Βλαβιανός, μέλος του «Πρωτέα» περισσότερες πληροφορίες στο http://proteas-hmh.blogspot.com/, «Επίσης στοχεύουμε στην εκπόνηση μελετών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η εκτέλεση αυτών, ο καθορισμός προδιαγραφών εκπαίδευσης, η σύνταξη κανονισμών, η σύνταξη εθνικής ναυπηγικής-ναυτικής βιβλιογραφίας, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η παροχή πληροφοριών και η προσφορά υλικοτεχνικής βοήθειας σε πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, συλλόγους, λέσχες, ενώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης των προβλεπόμενων στόχων».
Η δραστηριότητα του Συλλόγου εστιάζεται σε ναυπήγηση – επισκευή – μετασκευή (στην παλιά τους κατάσταση) πλοίων ενδιαφέρουσας ναυπηγικής τέχνης το οποίο αποτελεί γεγονός πρότυπο σε διεθνή κλίμακα.
Η διαδικασία θα εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της παραδοσιακής μας Ναυπηγικής τους κανονισμούς της Χάρτας της Βαρκελώνης για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. http://www.european-maritime-heritage.org/bc.aspx
Σύμφωνα με τον «Πρωτέα» η επανένταξη των σκαφών αυτών ως εκπαιδευτικών – τουριστικών ναυτικής τέχνης είναι ίσως το σημαντικότερο πρόγραμμα για την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφού αποτελούν μοναδικά μνημεία της νεότερης ιστορίας μας. θα αποτελούν παράλληλα και πλωτούς μουσειακούς χώρους με παρουσίες στις θάλασσες μας και τα λιμάνια όλης της Μεσογείου. «Μαζί με ολα τα παραπάνω ετοιμάζουμε και Εργαστήριο Ελεύθερων Σπουδών σαν αρχή για να παρέχει ευκαιρία σε νέους και όχι μόνο, να μάθουν τις παραδοσιακές δεξιότητες» προσθέτει ο Νίκος Βλαβιανός. «Παρόμοιες σχολές χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία. Μεγάλος αριθμός νέων, ανέργων είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν ανάλογα, από ειδικούς εκπαιδευτές.
Η σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση με υψηλά κριτήρια είναι πολύ σημαντική σήμερα».

Πηγή Kyklades News

Απάντηση