Γιορτή και πανηγύρι Αγίας Παρασκευής Κάτω Μεριάς

Στον εσπερινό της Αγ. Παρασκευής

Το μεγαλύτερο το πιο παραδοσιακό και το καλύτερο πανηγύρι των νησιών των Κυκλάδων είναι της Αγ. Παρασκευής στην κάτω μεριά Αμοργού. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς οι Αμοργιανοί το λέει όλος ο κόσμος που επισκέπτεται το νησί μας, έρχεται στη γιορτή και συγκρίνει με όλα τα άλλα πανηγύρια και γιορτές που έχει κατά καιρούς επισκεφθεί. Αυτό κάνει εμάς τους Αμοργιανούς περήφανους και την υπόσχεση για το μέλλον ότι το έθιμο θα συνεχιστεί. Για να ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν την μεγαλοπρέπεια του πανηγυριού θα γράψουμε περιληπτικά όσο μπορούμε το ιστορικό του.

Από τις 17-7 κάθε χρόνο Ημέρα της Αγίας Μαρίνας αρχίζουν οι ετοιμασίες για την μεγάλη γιορτή. Σχεδόν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού μας συμμετέχουν και προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους καθάρισμα και βάψιμο με ασβέστη την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και όλων των άλλων χώρων, δωμάτια, τραπεζαρίες, φούρνοι κ.τ.λ..
Μαζεύουν φρύγανα για τους φούρνους που ψήνουν τα ψωμιά. Καθαρίζουν πατάτες περίπου 1200 κιλά κρεμμύδια, 200 κιλά όσπρια και ότι άλλο χρειασθεί για τα φαγητά. Από τις 23-7 αρχίζουν τα ζυμώματα για 2000 κιλά ψωμιά που θα χρειασθούν την παραμονή σφάζουν τα ζώα που θα χρειαστούνε. Εφέτος έσφαξαν 4 μοσχάρια, 1 αγελάδα, 210 κατσίκια, 3 γουρούνια, 1 γουρουνόπουλο και χρειάστηκαν για τα μαγειρέματα 200 κιλά λάδι και σερβιρίστηκε 200 κιλά κρασί.Το κύριο φαγητό του πανηγυριού είναι το πατατάτο (κρέας γιαχνί με πατάτες), το ξυδάτο, (κρέας βραστό και πατσάς) και το κοφτό (σιτάρι με αμορ γιανή μυζήθρα).

Περίπου 3.000 άτομα σερβίρονται και τρώνε με απόλυτη τάξη και οργάνωση.

Την Παραμονή της Αγίας Παρασκευής 25-7 μαγειρεύουν 15 καζάνια πατατάτο, 2 καζάνια κοφτό. Την ημέρα της γιορτής 26-7 μαγειρεύουν 6 καζάνια πατατάτο και ένα καζάνι ξυδάτο. Όλα αυτά μαγειρεύονται στην κουζίνα της Αγ. Παρασκευής σε πολύ μεγάλα καζάνια που κάτω από αυτά σιγοκαίνε τα ξύλα που έχουν μαζέψει από τα βουνά της Αμοργού. Το γενικό πρόσταγμα στην κουζίνα έχει ο Αρχιμάγειρας του πανηγυριού Βαγγέλης Μεντρινός πλαισιωμένος από τους βοηθούς και υποψήφιους μελλοντικούς μαγείρους Νικόλαος Νομικός, Κώστας Κωβαίος, Ηλίας Βεκρής, Μανώλης Πάσσαρης, Λορέντζος Κωβαίος, Γιάννης Χάλαρης, Γιάννης και Μάρκος Βεκρής.

O διευθυντής του πανηγυριού Σταμάτης Σίμος με τον εκδότη Αντώνη Βεκρή

Εφέτος παραβρέθηκαν περίπου 3.000 άτομα τα οποία την παραμονή 25-7 μετά τον εσπερινό έφαγαν δωρεάν και την ημέρα της γιορτής 26-7 μετά την θεία λειτουργία έφαγαν πάλι περίπου 500 άτομα.
Στον εσπερινό χοροστάτησαν όλοι οι Ιερείς του νησιού μας μαζί με τον Μητροπολίτη μας ΑΜΟΡΓΟΥ, ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ Eπιφάνειο. Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Κυκλάδων, ο Νομάρχης Κος Μπα ϊλας, ο Αντινομάρχης κος Θεόφιλος, ο Δήμαρχος Αμοργού κος Φωστιέρης, ο Νομαρχιακός σύμβουλος Κος Μαϊνας, οι Αστυνομικές και λιμενικές αρχές του νησιού μας καθώς και χιλιάδες πιστοί από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες Σαντορίνη, Ανάφη και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Σε όλη τη διάρκεια του πανηγυριού το γενικό πρόσταγμα το έχει ο Σταμάτης Σίμος ενώ οι νέοι και νέες του νησιού μας σερβίρουν και βοηθάνε σε όλες τις δουλειές με μεγάλο κέφι και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Μετά τον εσπερινό και το φαγοπότι ακολούθησε γλέντι με βιολιά και λαούτα που έπαιξαν οι μουσικοί του νησιού μας στην εξω- τερική τραπεζαρία της Αγ. Παρασκευής αλλά και σε μαγαζιά στα χωριά της Κάτω Μεριάς.

Ήταν όπως κάθε χρόνο ένα σημαντικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας που έδω σε την ευκαιρία σε εκατοντάδες συμπατριώτες μας να συναντηθούν να γιορτάσουν και να γλεντήσουν και στους επισκέπτες του νησιού απέραντη χαρά γι’ αυτό το παραδοσιακό γεγονός του τόπου μας.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να παρευρεθούμε στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής.

ΠΗΓΗ  Η εφημερίδα “Η Αμοργός μας και οι Μικρές Κυκλάδες”

Απάντηση