Αμοργός: Διαμαρτυρία ξυλουργών για τοποθετήσεις κουφωμάτων από αλουμίνιο και pvc στο νησί.

Την έντονη διαμαρτυρία τους, εκφράζουν οι επαγγελματίες ξυλουργοί της Αμοργού, που έχει να κάνει με την παράνομη τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου και PVC στο νησί τους.
Το έγγραφο αυτό , υπογεγραμμένο από όλους τους ξυλουργούς του νησιού ,δόθηκε σήμερα στον Δήμο Αμοργού με αριθμ. πρωτοκόλλου 3224 για να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ

ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αποδέκτες:

Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιείται στη νήσο.

Κοινοποίηση:

 1. Δήμος Αμοργού (Δημοτικό Συμβούλιο και Τοπικά Συμβούλια Χώρας, Καταπόλων, Αρκεσίνης, Βρουτσίου, Θολαρίων, Αιγιάλης),
 2. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
 3. Β’ Εφορία Βυζαντινών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων,
 4. Αστυνομικοί Σταθμοί Χώρας & Λαγκάδας Αμοργού,
 5. Λιμενικά Σώματα Καταπόλων & Αιγιάλης ,
 6. Πολεοδομικό Γραφείο Νάξου,
 7. Επαγγελματικά Σωματεία της νήσου,
 8. Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη νήσο Αμοργό
 9. Τοπικό Τύπο.

~~~~~~~~~~~~

Οι παρακάτω υπογράφοντες είμαστε όλοι κατ’ επάγγελμα ξυλουργοί, τεχνίτες και σμιλευτές του ξύλου, άπαντες δε δραστηριοποιούμαστε και εργαζόμαστε στη νήσο Αμοργό.

Το νησί μας το απαρτίζουν οικισμοί και οικιστικές ενότητες, που στο σύνολό τους έχουν χαρακτηρισθεί (δυνάμει των ΦΕΚ/Δ/594/1978 & ΦΕΚ/Δ/504/1988) ως παραδοσιακοί, επιπλέον δε ο οικισμός της Χώρας ως βυζαντινός, διατηρητέος και ιστορικός.

Χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να πούμε, ότι όλη η νήσος Αμοργός χαρακτηρίζεται στο σύνολό της ως παραδοσιακή.

Ειδικοί πολεοδομικοί όροι και διατάξεις έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία προκειμένου να διαφυλάξουν το χαρακτήρα αυτό και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος και στυλ του νησιού. Οι ειδικοί αυτοί όροι δόμησης, όπως ισχύουν σήμερα μετά και το Π.Δ. 1299/2003, καθορίζουν επακριβώς τους κανόνες και τις προϋποθέσεις ανοικοδόμησης των κτιρίων και των οικοδομών στο νησί, προκειμένου για την προστασία και τη διατήρηση της νησιώτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του. Χαρακτηριστικά στο εδάφιο 11. του αρ.3 του Π.Δ.1299/2003 (ΦΕΚ /Δ/11/2003) ορίζεται ότι: «Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα, ταμπλαδωτά, καρφωτά ή περσιδωτά. Τα υαλοστάσια των παραθύρων υποδιαιρούνται με δύο τουλάχιστο οριζόντια καιτια κατά την έννοια του ύψους. Το σύνολο των κουφωμάτων του κτιρίου έχει ενιαίο χρωματισμό, μονόχρωμα σε τόνους του μπλε, πράσινο, γκρίζο ή καφεκόκκινο. Επιβάλλεται να βάφονται στο ίδιο χρώμα και τα μεταλλικά στοιχεία των κουφωμάτων (μεντεσέδες, σίδερα ασφαλείας, κ.λ.π.)

Τα σίδερα ασφαλείας στα ανοίγματα ή τους φεγγίτες να είναι ενσωματωμένα στο αντίστοιχο άνοιγμα και ο χρωματισμός τους να είναι αυτός των κουφωμάτων.

Οι αυλόθυρες είναι ξύλινες ή μεταλλικές απλής μορφής βαμμένες στο χρώμα των κουφωμάτων.»

Πάρα ταύτα είναι συχνό και σύνηθες πια το φαινόμενο να τοποθετούνται σε πλήθος νέων ή και παλαιότερων οικοδομών, στους διαφόρους οικισμούς του νησιού, κουφώματα, αυλόθυρες και πορτοπαράθυρα όχι ξύλινα, ως οι ειδικοί όροι δόμησης ορίζουν, αλλά αλουμίνια ή πλαστικά τύπου P.V.C.

Ως Ένωση Πολιτών και Επαγγελματιών του Ξύλου, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας απέναντι στο φαινόμενο αυτό, που έχει λάβει αρκετά μεγάλη διάσταση και συγχρόνως εκφράζουμε την εντονότερη ανησυχία μας για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πρακτική αυτή -τινών ιδιοκτητών και επαγγελματιών- κατάφορης καταστρατήγησης των πολεοδομικών κανόνων δόμησης στη νήσο, η οποία συντελείται υπό τα όμματα όλων μας, κατοίκων, επαγγελματιών, δημοσίων φορέων και αρχών.

Ας σημειωθεί δε, ότι στη νήσο μας δεν εδρεύει κανένας επαγγελματίας «αλουμινάς», ενώ η τοποθέτηση αλουμινίου συντελείται από ανειδίκευτο προς τούτο εργατικό προσωπικό.

Η πρακτική αυτή τινών επαγγελματιών του χώρου μας υπηρετεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος, εις βάρος όλων των λοιπών νομίμων ξυλουργών.

Θα ‘θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στα οφέλη της ξυλείας, που είναι άλλωστε λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες και πανεπιστημιακές εργασίες, καταδεικνύουν σήμερα τον οικολογικό χαρακτήρα του ξύλου και την οικολογική, φιλική προς το περιβάλλον διάστασή του. Συνάμα το ξύλο, υπό τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας του, καθίσταται πλέον πιο ανθεκτικό στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, ενώ συνάδει απόλυτα στο νησιώτικο χαρακτήρα, είναι καλαίσθητο και απόλυτα παραδοσιακό.

Είναι πράγματι λυπηρό να διαπιστώνουμε, ότι τόσο οι αλλοδαποί επισκέπτες, όσο και οι αλλοδαποί μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι του νησιού μας, σέβονται – περισσότερο από εμάς τους ίδιους – τους νόμους του κράτους μας, οι οποίοι έχουν θεσπιστεί ακριβώς και μόνο για την προστασία της ιδιαιτερότητας και της απαράμιλλης νησιωτικής ομορφιάς της Αμοργού.

Κατόπιν όλων των παραπάνω

Θα ‘θέλαμε και ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς του τόπου

 1. Την καταγραφή και την απογραφή του φαινομένου τοποθέτησης αλουμινίου και πλαστικού στα κουφώματα των κτιρίων της νήσου, ώστε να γνωρίσουμε την αληθή του έκταση.
 2. Την ενημέρωση όλων των πολιτών και όλων των οργανώσεων της νήσου για το φαινόμενο αυτό.
 3. Την αναφορά του θέματος σε κάθε αρμόδιο φορέα, προκειμένου να ενεργήσει κάθε απαραίτητο για την εξάλειψη του και τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών.

Αμοργός,  9/ 8 /2012

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ

 • ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΓΑΒΑΛΑΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 • ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
 • ΚΩΒΑΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΓΑΒΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΚΩΒΑΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 • ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
 • ΣΥΜΙΔΑΛΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
 • ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

  Πηγή:www.cycladitis.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑμοργός
Επόμενο άρθροΟι καλοκαιρινοί βραχόκηποι της Αμοργού
Καὶ μὴ γελᾶς καὶ μὴν κλαῖς καὶ μὴ χαίρεσαι Μὴ σφίγγεις ἄδικα τὰ παπούτσια σου σὰ νὰ φυτεύεις πλατάνια Μὴ γίνεσαι ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΝ - Αμοργός - Νίκος Γκάτσος

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανώνυμα και υβριστικά σχόλιο δεν δημοσιεύονται.
  Αν θέλεις να κάνεις κριτική, σχόλιο ή οτιδήποτε άλλο είμαστε στην διάθεση σου
  αλλά μόνο επωνύμως.
  τα δε σχόλια που άφησες και δεν δημοσιεύονται επιστρέφονται σε σένα.

Απάντηση