Το Αμοργιανό φάβα( η φάβα στην Αμοργό είναι ουδέτερο, όπως και τα χαϊδευτικά) ονομάζεται επίσης και » μαγείρεμα» ήταν παλιότερα ένα από τα πιο βασικά φαγητά στο νησί, σχεδόν καθημερινό πιάτο. Το φάβα ήταν τόσο δημοφιλές γιατί αφενός είναι εύκολη η παρασκευή του και αφετέρου έχει σημαντική θρεπτική αξία. Στην Αμοργό, το φάβα με τη βελούδινη υφή παρασκευάζεται από το κατσούνι και όχι από τον αρακά (φάβα) όπως σε άλλα νησιά. Το κατσούνι υπερέχει γευστικά. Οι σπόροι του αλέθονται σε ειδικό χειρόμυλο και σπάνε σε μικρά κομμάτια. Το αλεσμένο φάβα φυλάγεται σε πάνινα σακούλια και χρησιμοποιείται για την Παρασκευή του φάβα.
1 ποτήρι νερού Αμοργιανό φάβα
4 ποτήρια νερό
1/2 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένω καλά το φάβα σε ένα λεκανάκι γεμάτο με νερό και μετά το σουρώνω σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Το ρίχνω σε μια κατσαρόλα και προσθέτω κρύο νερό ίσα-ίσα να το σκεπάσει. Βράζω σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου. Κατά το βράσιμο αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται. Μετά το βράσιμο κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω πάνω στο φάβα μισό φλιτζάνι λάδι. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Το φάβα σερβίρεται ζεστό ή κρύο και ο καθένας προσθέτει στο πιάτο του όσο λάδι θέλει. Τρώγεται σκέτο ή με ψωμί και συνδυάζεται με άλλα φαγητά και ορεκτικά. Στην Αμοργό, φάβα σερβίρεται σε όλα τα εστιατόρια και ταβερνάκια.
Σας ευχαριστούμε για αυτό το συνταγή για το φάβα. Είναι το καλύτερο συνταγή για το φάβα αυτό. Θα το δοκιμάσω και θα έρθω να σας πω αν το πέτυχα. Θα βάλω και κρεμμύδι και θα σερβίρω με λεμόνι. Νομίζω θα του πάει, το φάβα με το κρεμμύδι και το λεμόνι.
Και πάλι ευχαριστούμε! =)
έχω να σας πω τα καλυτερότερα φίλε Phlegyas…(εγώ σήμερα είμαι για «το πατατάτο» )
καλημέρα σας και καλή εβδομάς!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Phlegya και το Μαρία για την επίσκεψη και τα καλά τους λόγια :)) περιμένω εντυπώσεις μια και δεν πήρα καμία πρόσκληση στο τραπέζι σας…
βεβαίως και για ένα «το κότσι» αλήθεια έχετε τη συνταγή; θα σας ήμουν ευγνώμων
και πάλι καλημέρα σας :)
Δε ξέρω γιατί το Φλεγύας ήταν λατινικός νωρίτερα. Πατατάτο λοιπόν το Μαρία, ε; Μια χαρά! Θα το δοκιμάσω κι αυτό κάποια άλλη στιγμή. Περιμένω εντυπώσεις από τις προτάσεις που μας έκανε το αμοργός!
Καλή μας ημέρα! =)